אחרי שהחלפנו מבטים בואו נדבר

עבודת צוות מצריכה "אנרגיה חברתית". במאמר זה נתמקד בגורמים היכולים לסייע בהתמודדות מול לחץ ושחיקה בעבודה צוות. 

כל קבוצה עוברת התפתחות יחודית. כמן כן, יש דינמיקה קבוצתית הפועלות בתוך הקבוצה ומשפיע על התפתחותה. התיאוריה שפיתח טיוקמאן עוסקת בחמישה שלבים עיקרים :

1. הקמה
2. פריצה
3. גיבוש נורמות
4. מימוש
5. התפזרות

כל שלב הוא אפיגני כלומר הוא נבנה רק לאחר שהשלב שהיה לפניו הושלם. 

בשלב הראשון - בתחילת דרכה של הקבוצה היא מתעלת את האנרגיה שלה למעורבות ולקבלה אלה השייכים לה.
בשלב השני - יש התמקדות בכוח ובשליטה, תחרות, מעמד וכו..
בשלב השלישי - הקבוצה הופכת לצוות המאופיין באינטימיות, בלכידות ובמעורבות.
בשלב הרביעי - הצוות מממש את הפוטנציאל הטמון בו
בשלב החמישי - ישנה התפזרות והצוות מתפרק.

אולם מה קורה בצוותים שאין את הליך הפירוק בהתאם לשלבים של החוקר טיוקמאן ?

עבודת צוות ותחלופת עובדים

ניקח לדוגמא חברת היי טיק ישראלית. לא מזמן פנתה אלינו בחורה שעבדה בתחום
 ה- QA למעלה משנתיים ובקשה את עזרתנו במציאת עבודה חדשה.
לטענתה אחד מהדברים שהפריעו לה היה הלחץ הכרוך בעבודה וכן שהייתה תחלופה של אנשים בצוות.

ברגע שמגיע אדם חדש לצוות מתחיל שלב חדש במאבקי הכוח,הקבוצה מפעילה לחץ על האדם החדש להתגמש לטובת יעדי הקבוצה בעוד הוא מנסה לשמור על זהותו האינדוידואלית. אולם הדבר פוגע גם בשאר חברי הקבוצה כיוון שגם הם מפעילים אנרגיה כדי שהעובד/ת החדשה יפעלו בהתאם לכללים הנהוגים.

העובד/ת נתונים ללחצים לקונפורמיות מצד הקבוצה, ללחץ פיזי מתון מצד ראש הצוות, וזה חוץ משאר טרדות היום. הרבה פעמים הגוף מפרש זאת  דרך פקודה מהמוח כי הוא נמצא בסכנה.

פירוש זה גורם מבחינה פיזיולוגית לשרירים להתכווץ, פעילות הלב מואצת, זרימת הדם מתגברת, המתח הנפשי מעובד למתח פיזי המשפיע עלינו. הסכנה תמונה בכך שהגוף שלנו  כמו מכונית לא יכול לעבוד על  "טורים גבוהים" לאורך זמן. 

פחד, חרדה, לחץ
לחץ שחיקה עלולים לפגוע בתקשורת שבין העובדים ובינם לבין הדרג המנהל. 
התוצאה לאורך זמן היא ירידת התפוקה של העובדים, פגיעה במורל ועוד.
מהם הבדלים בין פחד, לחץ, חרדה. 

פחד הינו דבר חיובי. הוא שומר על החיים. מקורו בעבר שבו האדם היה צריך לשרוד. 

חרדה  כשליש מהאוכלוסיה סובלת מרמה כזאת או אחרת של חרדה. החרדה היא משתקת ומפריע לתפקוד היום יומי. 

לחץ ברמה אופטימלית הינו מעורר אנרגטי שגורם למיצוי הפוטנציאל של האדם. 
לעומתו לחץ תמידי הוא שוחק ואם הזמן עלול להגרם נזק פיזי כגון לחץ דם, בעיות בלב ועוד, וכן לנזק נפשי או פסיכולוגי. 
השחיקה בעבודה  גורמת לעייפות וחוסר אנרגיה לפעולה ( בצורה פרדוקסלית הדבר עלול למתן את הטורים הגבוהים אבל גם לנסוע על הילוך ראשון כל הזמן זה דבר שעלול להסתבר כבעייתי).

לחץ ושחיקה גורמים מסייעים 

התגברות על הלחץ - כל אחד יודע מה גורם לו להירגע ולכן הפעולה הראשונית היא לרשום את הדברים, כן כן אותם דברים שגורמים לכם להרגע רישמו אותם על דף או דרך המחשב והדפיסו, כך ניתן להכניס למודעות את הדברים שמרגיעים ובעת הצורך פשוט תקראו אותם, ואם מה שירגיע אותכם זה לקרוע את הדף.. אז גם בסדר. מסתבר שכתיבת יומן הוא פורקן נהדר לרגשות שלנו,מתח, עצב, שמחה, אנו "מעתיקים" ומעבירים את המצב הנפשי למקום אחר. 

התגברות על השחיקה - כאשר השחיקה נוצרת ממקום של אותה עבודה שגרתית מידי יום ולאורך זמן הפתרון הינו ביצירתיות  ועל כך הסיפור הבאה.
בבית חולים בארה"ב המנקים היו עובדים בהתאם למשמרות שלהם. באחד מהמחלקות הכירו פקידות הקבלה את מארק שמידי יום במשמרת שלו היה מנקה את המחלקה, מארק נהג כל יום להתחיל את השטיפה מהתחלת המחלקה ועד סופה וביום השני מהסוף להתחלה. כשנשאל מדוע הוא עושה זאת ענה כי הוא מעדיף לעשות כל יום משהו חדש משל היום הקודם. אם כך אולי כל אחד ואחת יכולים למצוא משהו שיחדש בעבודה, אפשר להפעיל את היצירתיות ואפשר לתאר לחבר/ה את העבודה שלכם ושהם יגידו לכם איך ניתן לגוון. במשך הזמן ניתן להפוך את היצירתיות לאורך חיים בעבודה, להחליט שלומדים משהו חדש כל יום, עושים מידי יום קצת אחרת את העבודה ומכניסים כיף ועניין, הכל תלוי בהחלטה. (אפשר לבדוק האם אדם יצירתי  על פי 
גרפולוגיה).

לחץ שחיקה ופגיעה בתקשורת הבין אישית

אנו רוצים להתמקד במאמר זה בכלי תקשורת שיכול לפתור עימותים ומתח בצוות עובדים.

בספרו של ד"ר הנדרי וייסינגר ישנם  6 עצות לתקשורת צוותית טובה שיכולה לעזור דווקא במצב של אימות, ומתח, בחרנו להציג חמישה מהם.

1. כאשר אתם מדברים אל מול הצוות יש צורך לדבר אל כל הצוות, להסתכל למספר שניות לכל אחד בעינים כך הם ירגישו עד כמה הדברים חשובים לכם.

2. אם אתם מרגישים שאדם אחד משתלט על השיחה אפשר לומר  "רונן בו ניתן גם לשאר האנשים להתבטא בנושא".

3. ת פ ר ג נ ו !!! דווקא ברגעים של מתח אפשר לפרגן ולהגיד משהו כמו " בואנה מה שאמרת נשמע מאוד משכנע".. 

4. אם המצב נעשה יותר מידי מתוח אפשר להציע שכולם יצאו להפסקה בת 10 דקות.

5. זכרו מחלוקת זה דבר טוב, הרבה פעמים בצוות יש נטייה להסכמה, אם את/ה מחזיקים באמונה השונה מזה של הצוות אפשר להסביר כי במחקרים נמצא שהדרך להלחם בקיבעון היא שלפחות אחד מהנוכחים יהיה נגד, ואתם לוקחים את התפקיד הקרוי " פרקליטו של השטן".

לפרטים נוספים אודות סדנאות לגיבוש לעובדים ופיתוח עבודת צוות ניתן ליצור איתנו קשר בטלפון 03-5590868 ישירות לנייד 050-5711160
ניתן להתקשר למשרד 03-5590868 ישיר לנייד 050-5711160
borderImg
emailIcon
יצירת קשר ראשוני
שם
דוא''ל
טלפון
שאלה
true
אני מסכים לקבל עדכונים במייל
שלח
יצירת קשר מידי
050-5711160
טלפון קווי
5590868
ת.ד. 18050 אזור 58003
intrestingIcon
קראת הרווחת !!
ערבי גיבוש / ערב גיבוש - פעילות משחררת מחברת ומצחיקה מאוד
ערבי גיבוש לצוות, לקבוצות, לחברות. רעיונות, הרצאות, סדנאות, אטרקציות, הופעות, 050-5711160 יובל בן בסט. משחק אלתור, גרפולוג לערב גיבוש, מפעיל סדנת צחוק, שפת גוף בזוגיות, תיפוף, אימפרוביזציה ויצירתיות, משחקי חברה, פיתוח עבודת צוות, תחרויות, פעילויות. אין כמו ערבי גיבוש לקבוצות להדגיש את החזון המטרות והיעדים (בקצרה) לצד ערב שכולו חוויה וכיף לעובדות ולעובדים. כאשר החזון הוא למען מטרה נעלה, כזה שיכול לעזור לאנשים אחרים, ההתגייסות של הצוות וההשקעה הפיזית והנפשית שהם יסכימו להשקיע תהיה רבה לאין ערך מתוספת משכורת. ערב חברתי לעובדים יכול לקדם את המוטיבציה מול ראש הצוות. כאשר העובדים/ות יראו וירגישו עד כמה המנהל/ת עשו הכל כדי שהאירוע יהיה מוצלח. הזמנת הרצאה או סדנה בנושא מוטיבציה יכולה להתאים במיוחד אם יש סקרנות בקרב העובדים/ות לתחום זה. יש לשקול ולהתייעץ אם זה באמת התוכן המתאים עבור ערב גיבוש, כי בסוף המטרה היא החוויה, השחרור, הכיף, הצחוק, "ותחושת הביחד".
peopleIcon
חברות שנהנו
פלאפון
בנק פועלים
בנק יהב
שרותי בריאות כללית
חי אלקטרוניקה
ויזה כאל
מכבי שירותי בריאות
© האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות כל הזכויות שמורות
.