אחרי שהחלפנו מבטים בואו נדבר

ביום שני נקראתי לעשות שיעור בעבודת צוות בדגש על קונפליקטים,משברים, יחסים פורמאלים ובלתי פורמאלים בצוות. הקורס הינו לגמול השלתמות בבית דגן ובין תלמידיו עובדי העירייה, סיעות בגנים, ושוטרים דרך מכון תמר.
התיאוריה שהוצגה שיקפה את מה שהקבוצה עברה באותו יום.
 
המודל של ד"ר קנתי בלנצירד נבחר בגלל פשטותו וההגיון הרב הטמון בו.
התיאוריה גורסת כי יש ארבע שלבים בהתפתחות צוות :
                                                                                                                             .
1.      אוריינטציה
2.      אי שביעות רצון
3.       פיתרון
4.       יצור
 
שלב הראשון - "אוריינטציה" זהו השלב שבו העובדים מתחילים להתגבש.
הם חדשים, בעלי מוטיבציה, אך אינם יודעים מהו תפקידם, מה הם הנהלים ומה הם הכללים שעל פיהם צריך לנהוג. במקרה כזה יש צורך במדריך שידריך אותם לגבי תפקידם וינסה לתעל את האנרגיה החיובית שבו הצוות נמצא. אם נמשיל זאת למערכת יחסים נגלה שזהו שלב ההתאהבות, השלב שבו הכול נראה כל כך וורוד, ההורמונים הגברים כמו הטסטוסטרון וההורמון הנשי האסטרוגן נפגשים ומשלבים יחדיו עם המוליך העצבי פנילאתילאמין, דופמין, נוראפינפרין וסרוטונין תרכובת כימית הגורמת למצב נפשי של אושר, התלהבות, התרוממות רוח, וחוסר פחד. ההתאהבות משולה למחלת נפש בספרי הפסיכולוגיה, כמו שנאמר "הלוואי עלינו כאלה מחלות נפש".
 
שלב השני –  "אי שביעות הרצון" זהו השלב שבו מתחילים "לריב", יש קונפליקטים בצוות, כל אחד מנסה למצוא את המקום שלו ולהתחרות על אותם משאבים, יש תחושה לא נעימה של מתח באוויר, סגנונות תקשורת ייחודים של כל עובד מתגלים, מי התחרותי שלא מוותר ועד לפשרן ולנמנע. פיתוח צוות הוא חלק בלתי נמנע בשלב זה.
בשלב זה יש צורך גם במנחה קבוצה וגם במדריך. המנחה יעבוד על ניהול הקונפליקטים ותיעולים לגיבוש נורמות והלכי עבודה מסודרים, הדגש יהיה על התקשורת הבין אישית, ואילו המדריך "יעבוד" על הצדדים "הטכניים" הקשורים לעבודה.
 
אם נמשיל זאת למערכת יחסים אז זהו השלב שבו מתחילים לגלות חיכוכים, "למה הכול צריך לעשות בדרך שלך", "אתה לא מקדיש לי תשומת לב", והמשפט שהכי מפחיד את הגברים " אנחנו צריכים לדבר". כמובן שיש מאבקים על המיקום במיטה, המיקום של התמונה בקיצור חגיגה.
 
שלב השלישי – "פיתרון" זהו שלב של תחילת עבודת צוות, הדברים מתחילים להסתדר המתח אט אט מתפוגג, כל אחד יודע את מקומו, מהו תפקידו, מהם הנורמות והערכים, יש כבר חיוכים. ההספק בעבודה הוא טוב, התקשורת הבין אישית טובה.
בשלב הזה יש צורך במדריך שיכוון לרמה יותר האופטימאלית ביותר בייצור העבודה של הצוות. 
במערכת הזוגית הדבר מתבטא במעבר לשלב האהבה, זהו השלב שבו הזוג יודע את הרגליו של זה, מה הדברים שירגיזו, מה הדברים שכל אחד אוהב, לכל אחד יש את הפינה שלו במיטה, עושים דברים ביחד מתוך כימיה, כל אחד יודע באיזה שבוע הולכים להורים שלו או להורים שלה, רגע לפני שנכנסים הילדים כולם בסה"כ מרוצים.
 
שלב רביעי "שלב היצור" בשלב הזה הצוות הופך להיות מכונה משומנת, הכול דופק. לאורך הזמן מתחיל להיווצר "ניסיון החיים של הצוות", כיוון שרמת התקשורת והאינטימיות היא גבוהה התפוקה של הצוות הופכת להיות גבוהה הרבה יותר.
בשלב הזה אין כמעט צורך במנחה או במדריך.
בזוגיות שלב התפוקה הוא כנראה השלב שבו ההורים רוצים להביא את הילדים לעולם ורגע לפני שהכול משתנה האידיליה גבוהה.
 
שלב החמישי – סיום. אינו נמצא בתיאוריה של ד"ר קנת בלנצרד, מי שמדבר עליו זה החוקר טיוקמאן וזהו השלב שבו תפקיד הצוות מסתיים והוא מתפזר, בזוגיות יכול להיות מצב שבו האישה מבקשת גת מהבעל אחרי ששוב נכנס לאינטרנט ואת הכלים השאיר לה לשטוף.
 
נסיגה בין השלבים
 גם ברמת הצוות וגם ברמת הפרט יכולה להיות נסיגה בשלבים. יכול להיות שצוות נמצא בשלב "היצור" אבל מגיע מישהו חדש, למשל ראש צוות ואז שוב מתחיל תקופה על חוסר וודאות ואי שביעות רצון, ואז יש צורך שוב בהתערבות חיצונית של מנחה או מדריך.
ברמת הפרט כאשר נכנס ילד/ה חדש לזוג הכול משתנה, פתאום יש עוד מישהו שצריך לדאוג לו, מתחילים מתחים כמו מי יקום בלילה, מי יחליף טיטול, מהי הדרך החינוך המוסכמת, בקיצור סופר נני צריכה להיכנס לתמונה.
 
שיעור לחיים
החוויה שעברה הקבוצה שאותה הנחתי בבית דגן קשורה למי שאחראית על הכפפת הנהלים והכללים.
בכדי לקבל גמול השתלמות יש צורך לעשות קורסים שהם מוכרים ומפוקחים על ידי משרד החינוך ועל ידי מרמנת הגוף שהוסמך על ידי משרד החינוך לפקח על התלמידים. לכן לכל קורס יש עובד מנהלי שתפקידו לאכוף את הנהלים והכללים. שני כללים מאוד בעיתיים הם : שחייב שיהיו שני שליש של תלמידים בכיתה אחרת צריך לבטל את השיעור, והדבר השני שיש אחריות קולקטיבית של כל הכיתה כלומר ברגע שמישהו חתם ולא נמצא בשיעור (יש חתימות בהתחלה ובסוף) או לחילופין חבר חתם על מישהו שלא נמצא בשיעור, במקרה כזה הקורס יכול להיות מוקפא או פשוט להתבטל בהתאם לשיקול הדעת של המפקח/ת.
באותו יום שהגעתי להרצות התחלפה המשגיחה מטעם מכון תמר. כיוון שהמשגיחה ידעה מהם הכללים והנהלים היא הסבירה לכיתה שוב, הדבר גרם לכעס לתגובות כמו " את לא מאמינה לנו" וכו..
באותו רגע נאמר לתלמידים שימו לב באיזה שלב אתם נמצאים, משלב של "פיתרון" עברתם לשלב של "אי שביעות רצון". אין דבר יותר יפה מלהדגים כיצד תיאוריה מתממשת במציאות.

הזמנת סדנאות גיבוש לעובדים
ניתן ליצור קשר למשרד 03-5590868 או לנייד 050-5711160 עד 22:00
ניתן להתקשר למשרד 03-5590868 ישיר לנייד 050-5711160
borderImg
emailIcon
יצירת קשר ראשוני
שם
דוא''ל
טלפון
שאלה
true
אני מסכים לקבל עדכונים במייל
שלח
יצירת קשר מידי
050-5711160
טלפון קווי
5590868
ת.ד. 18050 אזור 58003
intrestingIcon
קראת הרווחת !!
סדנת הומור לעובדים ומנהלים ! הלקוחות יצאו עם חיוך על הפנים
אחד הכלים הכי חזקים היום לקבלת שת"פ בצוות ומלקוחות עוברת דרך סדנת הומור לעובדים ומנהלים ! ברגע שתשלבו הומור בשיחות שלכם ובפגישות שלכם -הם יהיו יותר נעימות כפיות גם לכם וגם לצד השני, שת"פ יגדל והתקשורת ביניכם תהיה מהנה ומוצלחת יותר. מה מיוחד בסדנה זו ? מעביר את הסדנה סטנדאפיסט ותסריטאי קומי המשלב בסדנה קטעי סטנד-אפ מתוך הופעות מקצועיות -כך שצחוק והנאה מובטחים לכם ובנוסף הכלים המעוברים בסדנה מגיעים ממקור ראשון ומניסיון של 15 שנה בהופעות סטנד-אפ על במה ברחבי הארץ, תכניות טלוויזיה ואירועים פרטיים. סוג האירוע- סדנה מגבשת המתאימה לתחום המכירות והשירות, פיתוח צוותים, כנסים עסקים, ימי כיף לעובדים, טקסי עובד מצטיין, מסיבות פרידה. קהל יעד – עובדים מכלל שכבות הארגון וותיקים וחדשים, מנהלים בכירים ועד עובדי היצור. מטרות הסדנא – קבלת כלים בסיסיים איך לשלב הומור בתקשורת מול: עובדים, מנהלים, לקוחות ואפילו החמות האישה והילדים בשיחות, פגישות כנסים, ישיבות. במקום העבודה ומחוצה.
peopleIcon
חברות שנהנו
פלאפון
בנק פועלים
בנק יהב
שרותי בריאות כללית
חי אלקטרוניקה
ויזה כאל
מכבי שירותי בריאות
© האתר עוצב ונבנה ע"י חברת קומסטאר פיתוח מערכות כל הזכויות שמורות
.