"אלימות נגד נשים הפכה למגיפה שהולכת ומתעצמת" מיכל נערה חרדית מירושלים הפכה את התקיפה המינית שעברה להצגה מעצימה.
כיום היא מרצה, שחקנית יוצרת, מורה למחול ותנועה וסטודנטית לתרפיה בתנועה, מאמנת אישית ומובילה נשים לצמיחה ופריצת דרך בחייהן!
איך הכל התחיל?
"גדלתי למשפחה חרדית עם 11 ילדים כשאני כמעט האחרונה במספר. בגיל 14 עברתי תקיפה מינית ע"י הגבר שהיה נשוי לאחותי, ומאז חיי השתנו.
לא ידעתי אז מזה אונס, לא היו לי כלים או ידע להבין את חומרת המקרה, הייתי ילדה דוסית תמימה שלא הבינה אז שום דבר חוץ מזה שיש דברים שפשוט לא מדברים עליהם".
"החברה שממנה באתי היא חברה שלא מאפשרת שיח על הדברים המוצנעים, לפחות באותן שנים שאני גדלתי, ובוחרת בהתעלמות וכך גם המשפחה שלי בחרה בהדחקה והתעלמות".
"ספרי על הילדות שלך"
"הייתי ילדה שקטה, חסרת ביטחון, צייתנית וחרוצה.
כילדה שגדלה כמעט האחרונה במשפחה עם 11 ילדים הרגשתי שקופה, שלא רואים אותי,
ידעתי שמשהו אצלי לא בסדר אבל לא ידעתי מה לא בסדר, למה אני מרגישה כל כך שונה, חשבתי שאני דפוקה ולא יצא ממני שום דבר בטח. בגיל 14 התחלתי לעבור תקיפה מינית מתמשכת עד גיל 17.5 ע"י בעלה של אחותי לשעבר."
"במהלך אותם שנים נחשפתי לעולם הריקוד כנראה שלא במקרה, שם מצאתי מקום שהנפש שלי הרגישה שהיא יכולה לדבר, בלי מילים. זה היה לגמרי אינטואיטיבי לא ידעתי שזה הריפוי שלי בתוך כל התופת היומיומית, מצאתי מקום שאני מצליחה לשחרר ויכולה לחיות לרגע בעולם דמיוני אחר, עולם של צלילים ותנועה, החיבור לקרקע שהייתי זקוקה לו כל כך והיכולת לעוף ולפרוש ידיים באוויר, לנוע, להסתובב, להצליח לחייך בין לבין.."
איזה סוגי אלימות עברת?
מינית, נפשית, פסיכולוגית, מילולית.
ספרי על מערכות היחסים המשמעותיות שלך?
"בגיל 21 הכרתי את מי שהיה בן הזוג שלי אז והחלטנו להתחתן, הרגשתי שהנה אני מתקדמת בחיים והכל יהיה בסדר".
"יום אחרי שהתחתנתי התחלתי לראות פלאשבקים, ממש כמו אנימציה, כשהבעל שלי והתוקף מתחלפים לי מול העיניים, התחלתי להתבלבל ולהיכנס לחרדה שהנה אני לעולם לא אצא מזה כמה שניסיתי להדחיק אין לי לאן לברוח! אחרי כ-4 שנות נישואים החלטנו להתגרש."
מה היא נקודת מפנה בחיים שלך?
"אז באותה נקודה הבנתי שאני צריכה להתמודד עם מה עושים עכשיו! מסתבר שהכול תמיד היה שם ובעצם החתונה הייתה רק הטריגר להתפרצות הטראומה מחדש."
"זה היה היום שסיפרתי לראשונה לבן זוג שלי על מה עבר עליי בילדות. ומשם החלטתי שאני רוצה "לסגור מעגל" ולשים את הסיפור הזה מאחוריי, לא ידעתי שאני בעצם רק פותחת את הדלת למסע ארוך, ומטלטל של התבוננות פנימה, התעמתות עם הרגשות הכי כואבים ועמוקים."
"אזרתי אומץ ופניתי לתחנת המשטרה, שם גוללתי בפני החוקרת סיפור ארוך ומסועף המתפתל בתוך משפחה, ילדים וגיס חולה מין ומשם המסע רק התחיל..."
"קודם כל וואו! העולם לא התמוטט, האדמה לא פתחה את פיה, זו אני שפתחתי את הפה, אומנם מתמודדת לבד בלי עזרה מהמשפחה (שניסתה להדחיק ולהתעלם) אבל הנה אני חזקה יותר מאי פעם ונחושה יותר מתמיד לעשות את הדבר הנכון עבורי."
"יש משהו בלספר, לפרוק, לשתף שנותן המון כוחות, שאולי לא ידעתי שטמונים בי. השיתוף הוא הצעד הראשון לרפוי במיוחד כשאת מוגדרת עם פוסט טראומה".
מהי התמודדות עם פוסט טראומה מורכבת?
"הטראומה סוחפת ושואבת כמערבולת שקשה לזהות אותה, כאבים, חרדות וחוסר תפקוד הם רק חלק מהתופעות הנגרמות כתוצאה ממנה, תסמינים פוסט טראומטיים עלולים להופיע מיד לאחר האירוע או בזמן מאוחר יותר. הם עלולים להיות רדומים ולהתעורר מחדש חודשים או שנים לאחר האירוע."
"פוסט טראומה מורכבת (CPTSD) אשר מתרחשת בילדות פוגעת במנגנונים המאפשרים הסתגלות לחיים והתמודדות איתם, בעוד שפוסט טראומה מאירוע בודד יוצרת משבר במנגנונים הקיימים".
"הגוף-נפש שלנו דוחף אותנו באופן בלתי מודע לחזור על אירועים טראומטיים, בניסיון להגיע לסיום מוצלח יותר, השחזור אינו סימן לאופי לקוי או בלתי אחראי אלא ניסיון בלתי מוצלח לרפא פצעים נושנים".
תובנות בנוגע לבחירת בן זוג כמי שחוותה אלימות מינית
במהלך השנים מצאתי את עצמי מערכות יחסים שסגרו עלי. התעלמות פסיכולוגית נפשית וכדומה. לקח לי הרבה שנים להבין את הנקודה ולשבור את מערבולת הטארומה הזאת. להיות מודעת וחזקה כדי לא לשחזר מערכות יחסים דומות מהעבר ולדעת מה הרצונות והצרכים שלי היום."
מה המסר שלך בהרצאה להעצמת נשים?
"השיתוף הוא הצעד הראשון בדרך לרפא את עצמנו והייתי רוצה להשמיע את קולן של ילדות כמוני ואולי רגע לפני שיאבדו תקוה".
"אני מאמינה שהדרך לטפל בדברים היא לא להדחיק אותם, אלא להציף ולעבד ולחשוף אותם לאור השמש המרפא וככה אני חיה ביום יום שלי."
"אני רוצה לתת מילים לשתיקה ולצעקה האילמת שצורחת בחזה של כל אותן נשים שנפגעו מכל סוג של אלימות."
"ולך אותה ילדה/ נערה/ אישה אני רוצה לומר שלעולם, אבל לעולם אל תרימי ידיים! מגיע לך להיות שמחה!
מגיע לך לדעת כמה את טובה ומיוחדת בלי לעשות דבר.
אל תנעלי את הלב! ואם הוא נעול, אעזור לך לחפש את המפתח. אף אחד לא יכול לקחת לך את החיים שאת ראויה להם."
מי קהל היעד שלך"
"אני מרצה על אלימות במשפחה, לגברים ונשים כאחד, יש לי הרצאה להעצמת נשים שמיועדת לנוער ומגיל 16 ומעלה. סטודנטים/יות, מורים/ות, ימי הערכות, ימי עיון, אירועים כמו יום האישה ויום המשפחה, מרצה יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים."
מה שם ההרצאה על אלימות מינית בחברה החרדית?
"מאלימות לאומנות" הרצאה מעוררת השראה, מטלטלת ומלאת תקווה המספרת את סיפורי האישי.
הנושאים בהרצאה על אלימות במשפחה:
1. אלימות במשפחה, אלימות מינית, פסיכולוגית, מילולית.
2. תופעות והתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת.
3. התמודדות כילדה/נערה שקופה, דחויה במערכת ובסביבה שלא מבחינה בה.
4. איך שוברים את כל המוסכמות ויוצאים ממעגל האלימות, הבושה והסבל.
5. בחירה בחיים, למידה, שינוי ויצירת מציאות אחרת וטובה יותר.
7. אמונה, תקווה, התפתחות והגשמה עצמית.
להזמנת הרצאות בנושא אלימות במשפחה, העצמת נשים ופרטים נוספים התקשרו אלי:
מיכל אלדר 0546915456
מייל Michal5566@gmail.com