פטירתו של יאנוש בן גל אתמול העלתה שיחה שהתקיימה במלחמת יום הכיפורים בינו לבין פקודו אביגדור קהלני.
ניתוח השיחה כבר בשלביה הראשונים מעלה סגנונות מנהיגות של יאנוש בן גל הקרוים "התייחסות אינדיבידואלית" "והנעה השראתית" מתוך "מודל הטווח המלאה". מודל מנהיגות המלא מנתח מנהיגות לפי מספר שלבים וסגנונות שבעצם יש אותם לכולם אבל השימוש והתדירות בהם הוא שונה בין מנהיג למנהיג. אציג אותו בקצרה.
1. "שב ועל תעשה" - מאפיינת מנהיגים שמתקשים לקבל החלטה, הם פסיבים ולא מורגשים. יעדיפו לקדם את עצמם על פני הצוות או הארגון.
2."מנהיגות מתקנת פסיבית" - מנהיגים אלה רק כשיש תקלה הם מזדרזים לתקן אותה אבל אינם נוקטים בשום צעד רעיוני או חברתי כדי לקדם את המערכת למקום יותר טוב.
3."מנהיגות מתקנת אקטיבית" – אלה מנהיגים שמשקיעים אנרגיה אין סופית באיתור תקלות מבעוד מועד וכך לתקן אותם באותו הרגע. הם נמנעים מלקחת סיכונים כדי לא לטעות ואז להיתקל בביקורת מצד מי שמעליהם.
4."תגמול בונה" – הצגה ברורה של המטרות והיעדים מצד המנהיג וקביעת התגמול על כך. יהיה פתוח לנהל שיח שבו היעד והתגמול יקבעו דרך דו שיח או משא ומתן. הוא משתמש במשוב ובפידבק בונה.
5."התייחסות אינדיבידואלית" - המנהיג משמש כמדריך וכחונך. מאפשר להתנסות גם אם יש טעויות בדרך. התקשורת בגובה העיניים, מתייחס לכל אחד בהתאם למי שהוא וצרכיו. מספק מרחב אישי להתפתחות לכל אחד ואחת וכך מגביר את שיתוף הפעולה.
6."אתגור אינטלקטואלי" – מנהיגים אלה מתמקדים בפתרון בעיות דרך המשפט "שום דבר לא מובן מעליו". מעדיפים לבדוק בכמה דרכים את האתגר. הם מעודדים את העובדים/ות / החיילים/ות להגיע לפתרון בעצמם. מקדשים את ההשקעה בלימוד, שאלת שאלות, העלאת חלופות ויש להם חשיבה עצמאית, יצירתית וביקורתית.
7."הנעה השראתית" – אלה מנהיגים שמעוררים השראה. לדוגמא הנאום של אובמה שבו הוא מכריז על רצונו לרוץ לנשיאות ארצות הברית. הם מציגים עתיד טוב יותר יחד עם בטחון עצמי שהם יכולים להשיג את החזון והמטרות שהציבו.
8. "השפעה כמודל לחיקוי והזדהות"- זאת הרמה הגבוה ביותר של מנהיגות. אלה המנהיגים בעלי אמביציה וביטחון, יודעים לקחת סיכונים לצד אחריות, מפעילים כוח רק לטובת הצלחה במשימה, מי שמונהג רוצה לחקות את אישיותו של המנהיג/ה ויקדיש אנרגיה להגשמת החלום, החזון המשותף.
בשיחה שהתקיימה במהלך מלחמת יום הכיפורים ופורסמה באתר YNET באישור הצבא עולה השיחה הבאה :
קהלני: כאן שתיים, מתחילה הפגזה ארטילרית. תעזור לי, תחסל אותם, תעזור גם עם הארטילריה שלנו וגם מטוסים, עבור
בן-גל: אני עושה את כל מה שאני יכול על מנת שתצליח. אתה גיבור ישראל, עבור
קהלני: כאן שתיים. בהתאם לאויב, אנחנו כרגע מיישרים קו, האויב בורח
בן-גל רות, אל תסכן את עצמך יותר מדי, אל תסכן את עצמך יותר מדי, אני לא רוצה שתעמוד שמה למטה ושהם יתפסו אותנו מלמעלה. העצירה שלך זה לפי תוואים טקטיים, מעמדות טובות, לא לפי גאוגרפיה, עבור..
במהלך השיחה יאנוש בן גל ז"ל אומר על אביגדור קהלני שהוא גיבור ישראל ועל יד כך מעצים אותו ובו בזמן משרה בו ביטחון שהוא עושה הכל על מנת שהוא יצליח. במשפט זה מפגין יאנוש בן גל הנעה השראתית והתייחסות אינדיבידואלית אישית.
ניתן גם למצוא דפוס של מנהיגות מתקנת אקטיבית בכך שהוא מבקש מאביגדור קהלני שוב ושוב לא לסכן את עצמו.
מידי פעם הצבא מאשר שיחות שהתקיימו במלחמת ישראל לרבות יום כיפור.
זאת אחת מהשיחות שבהם מנהיג מפגין לא רק קור רוח אלה גם העצמה אישית בשתי מילים "גיבור ישראל".
יאנוש בן גל ז"ל מנהיג מפקד ולוחם 1936-2016 .